Nekada, ne tako davno, postojala je izdavačka kuća Beli put.

Mnoge nama drage knjige objavila je ova izdavačka kuća – a jedna od njih je i „Sve je moje ili 10 trikova kako da dobiješ sve što poželiš“ čiji je glavni lik gavran Čarapko.

Beli put više ne postoji i samo poneka izdanja se mogu naći na Kupindu, ali je Vulkančić, na našu radost, objavio nekoliko knjiga o gavranu Čarapku i time nam ulepšao, nije preterano reći, život.

Ono što odlukuje sve ove knjige je skoro podjednako lepa priča i ilustracija.

U svakoj knjizi pored napisane priče u „pozadini“ se dešava još neka priča tako da se može uživati i u tim „crticama“ iz života Gavranovnih drugara: sove, divljeg praseta, ježa, zeca, lisice, ovce, vuka, veverice, jazavca i njegove mame, mišića…

Čarapko nije baš najbolji i najpažljivi drug, nije baš ni lepo vaspitan, ali je beskrajno šarmatan i spreman da uči i bude bolji. Osvojiće i vas uvereni smo u to…

Knjige o Gavranu Čarapku koje smo čitali i koje ćemo čitati su:

Samo hrabro ili svako se ponekad boji

Samo hrabro“ sebe bodri mali gavran, a i sebe teši da svako se ponekad boji, jer lako je biti junak i plašiti u igri ovcu da će ostati sama u šumi, ali gavran kada se preplaši postaje veća kukavica od svih. Međutim da to prizna ne sme nikom.   kako pregurati noć prepušten na  milost i nemilost svim „nemanima“ koji vrebaju pita se mali gavran u ovoj knjizi pri tom  smišljajući razne izgovore da ubedi druge da prespava kod njih.

Međutim da to prizna ne sme nikom i kako pregurati noć prepušten na milost i nemilost svim „nemanima“ koji vrebaju pita se mali gavran pri tom smišljajući kod koga da prespava…

Izdavač: Vulkančić
Napisala: Nele Most
Ilustrovala: Anet Rudolf

Sve je dozvoljeno ili uvek biti dobar – to niko ne može!

Jedan od načina da decu naučimo lepom ponašanju je da čitamo knjige o tome. A ko će nas bolje naučiti lepom ponašanju nego gavran Čarapko koji upravo radi sve suprotno od onog što treba: za ručkom pljuje u činiju, a poto uskoči u istu, čačka nos, drsko se ponaša prema drugima…

Ali nakon „najgore pretnje“ da neće dobiti poklone za rođendan ništa mu drugo ne preostaje nego da savlada šta se sve sme i šta se ne sme.

Nagradu, koju je potom zaslužio, poželeo bi svako: da organizuje žurku na kojoj ništa nije zabranjeno. Poklon za uživanje, zar ne?

Izdavač: Vulkančić
Napisala: Nele Most
Ilustrovala: Anet Rudolf

Nema veze! ili to se može svakome desiti

U ovoj knjizi glavni junak nije gavran Čarapko već njegov drug meda Edi. Slađeg, šeprtljastijeg i dobrodušnijeg medveda, verujemo, niste upoznali.

Kada družina koju čine jež, veverica i jazavac krenu u nepoznatom pravcu medi Ediju radoznalost ne da mira i kreće da vidi gde su se uputili, a kada shvati da organizuju predstavu i da za njega nema mesta na pozornici sve će dati od sebe da ih ubedi u suprotno.

Možda i previše jer stolicu je slomio, sve medom iz razbijenog ćupa „zasladio“, a drugari nikako da shvate da „svakom se to može desiti“.

I može, ali pre toga shvate da, umesto što se ljutejedni na druge zajednički mogu mnogo više da naprave.

Izdavač: Vulkančić
Napisala: Nele Most
Ilustrovala: Anet Rudolf

i na kraju prava poslastica, ali nažalost nema je u izdanju Vulkančića, a našli smo je upornim traženjem/čekanjem da neko oglasi na Kupindu (što i Vama savetujemo jer vredi):

Sve je moje! ili 10 trikova kako da dobiješ sve što poželiš

Definitivno knjiga sa jednim od najboljih zaključaka „Deliti s drugima je glupo!, mislio je on. „Vratiti sve dragocenosti nazad, još je gluplje! Ali, nemati njednog drugara za igru-najgluplje je od svega“.

Pogađate Gavran se domogao igračaka svojih drugara i smatra ih dragocenostima. A kako i ne bi – trebalo je smisliti za svakog drugara „foru“ kako prisvojiti igračku tako da, vrlo često, izgleda da su mu je dali, a ne da je on „na silu“ prisvojio.

Međutim, da bi sačuvao sve te stvari treba ih čuvati daleko od pravih vlasnika.

I dok se drugari igraju i zovu ga da se i on igra sa njima gavran ih posmatra iz gnezda i polako mu postaje jasno šta je najveća vrednost i šta mu je činiti.

Izdavač: Beli Put
Napisala: Nele Most
Ilustrovala: Anet Rudolf